Helicobacter pylori symptomen

Verreweg het grootste deel van de helicobacter pylori infecties geschied zonder symptomen of problemen. Toch zijn er (op de lange termijn) een aantal symptomen ontstaan die kunnen wijzen op helicobacter pylori. Meestal gaat het om klachten in de maagstreek, simpelweg omdat dit de plek is waar de bacterie zich bevindt. Dit gaat van buikpijn tot (ernstige) maagzweren. Hieronder een overzicht.

Symptomen

– Maagvliesontsteking: Als helicobacter pylori voor klachten zorgt, gaat het meestal om een maagvliesontsteking. Dit kan leiden tot allerhande klachten waaronder: maagpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, geen eetlust en braken. Het gevoel is enigszins te vergelijken met een voedselvergiftiging.

In sommige gevallen kan een maagslijmvliesontsteking overgaan op atrofische maagslijmvliesontsteking. Atrofie betekent verkleining (van een weefsel), in dit geval zal het maagslijmvlies dus dunner worden wat sneller kan zorgen voor verdere schade aan de maag.

Maagpijn: Een buikpijn, zoals iedereen die wel eens heeft. Een belangrijk verschil met normale buikpijn is dat de buikpijn bij een helicobacter pylori vaak beperkt is tot de maag en eventueel het begin van de darmen (twaalvingerige darm). De rest van de darmen zullen normaal gesproken ongeschonden blijven door de bacterie.

Maagzweren: Net als bij een maagvliesontsteking, is ook bij een maagzweer het maagslijmvlies aangedaan. Hierdoor kan een zweer ontstaan die ook nog eens slecht herstelt door de zure inhoud van de maag. Gebruik van enkele medicijnen zoals prednison kunnen de kans op een maagzweer vergroten.

Maagkanker: Hoewel zeldzaam, zijn er sterke aanwijzingen dat helicobacter pylori maagkanker kan veroorzaken. Op dit moment wordt hier nog veel onderzoek naar gedaan. Maagkanker ontstaat als het slijmvlies gedurende langere tijd (ernstig) beschadigd is door helicobacter pylori. Normaal gesproken wordt er hiervoor al opgetreden, omdat de schade aan het maagslijmvlies ook voor klachten zorgt.