Helicobacter pylori infectie

Zoals eerder vermeld is een zeer groot deel van de wereldbevolking besmet met de helicobacter pylori bacterie. In verreweg de meeste gevallen is dit niet erg en zorgt de bacterie voor geen enkele klacht gedurende het hele leven van de gastheer. Slechts heel soms treden er klachten op als gevolg van de helicobacter pylori infectie.

Besmetting

Hoewel het misschien niet geheel logisch lijkt, is helicobacter pylori niet erg besmettelijk. De bacterie heeft waarschijnlijk geen mechanismen die zorgen voor een snelle overdracht, zoals sommige bacteriën bijvoorbeeld voor hoesten of diarree zorgen, om vrij te komen. De exacte wijze van overdracht is nog niet geheel duidelijk.

Gezien in landen waar de hygiëne slecht is veel meer mensen geïnfecteerd zijn met helicobacter pylori dan in landen met een goede hygiëne, is er het vermoeden dat de grootste verspreidingsweg via de ontlasting gaat. Ontlasting kan drinkwater bevuilen wat zorgt voor nieuwe infecties als het weer wordt opgedronken.

De reden dat de bacterie dan toch zo veel voorkomt, is dat het zeer goed in staat is zichzelf te handhaven in de maag of twaalfvingerige darm. Als men eenmaal besmet is met de bacterie draagt de besmette persoon de bacterie meestal de rest van zijn of haar leven met zich mee, mits de bacterie niet voor klachten zorgt die leiden tot antibiotica gebruik.